Cukierki reklamowe – jaką mają genezę?

Posted on

Cukierki reklamowe

Cukierki reklamowe

Cukierki to jeden z produktów reklamowych najchętniej wybieranych przez firmy. Zaopatrują się w nie rozmaite przedsiębiorstwa, bez względu na ich wielkość czy branżę, w której się specjalizują. Tego typu słodkości wykorzystać można na wiele różnych sposobów – wręczając uczestnikom wydarzeń branżowych typu targi czy konferencje lub częstując nimi osoby odwiedzające siedzibę naszego biura. Większość z nas nie zastanawia się jednak, jaka jest historia takich słodkości. W poniższym wpisie znajdziecie wszystkie niezbędne informacje związane z tym zagadnieniem.Jaka jest historia produktów, jakimi są cukierki reklamowe? Zanim cukier stał się szeroko dostępny w Indii oraz Indii, w Egipcie oraz na Wschodnie do produkcji słodyczy wykorzystywano miód. W starożytnym Rzymie i Grecji bardzo dużą popularnością cieszyły się nasiona, orzechy, owoce, kwiaty i łodygi roślin obtaczane w miodzie. Zapewne to właśnie w Rzymie wynalezione zostały cukierki. Inna historia mówi o tym, że pierwsze na świecie drażetki stworzył jeden z niewolników, który chciał w ten sposób uczcić swojego pana. Początkowo, tego typu słodkościami delektować mogli się wyłącznie przedstawiciele najbogatszych warstw społecznych.

Cukierki reklamowe z czasem zaczęły pojawiać się na średniowiecznych stołach reprezentantów elit. Wraz z rozwojem znaczenia mieszczaństwa, początkowo takie produkty stały się dostępne wszystkim, którzy mogli sobie pozwolić na ich zakup. Pod koniec średniowiecza, w imporcie cukru z Azji przodowały dwa włoskie miasta – Wenecja oraz Genua. Na kuchni włoskiej zaczynali wzorować się kucharze z pozostałych regionów kontynentu europejskiego.

Co ważne, nie wszystkie Cukierki reklamowe zostały wynalezione przez Włochów. Z ich produkcji słynęły także francuskie  miasta takie, jak Paryż, Verdun, Tuluza oraz Metz. Warto tu wspomnieć między innymi o cukierkach Bonbon, które początkowo stanowiły mieszankę migdałów, goździków, imbiru, nasion szyszki sosnowej, jałowca oraz anyżu, która obtaczana była w uprzednio roztopionym cukrze i kilkukrotnie gotowana w płytkim rondlu oraz potrząsana, aż do uzyskania karmelu.

Tags: , ,